30 Best Double meaning paheli with answer | Paheli | Paheliyan

Double meaning paheli

आज हम आपके लिए (Double meaning paheli) एक विशेष प्रकार की पहेलियाँ लाए हैं, जिनमें डबल मीनिंग है और साथ ही उनके उत्तर भी हैं। इन पहेलियों के जवाब देने से पहले आपको सोचने और विचार करने की आवश्यकता होगी। ये पहेलियाँ बच्चों से लेकर बड़ों तक सभी के लिए मानसिक चुनौतीपूर्ण होती हैं और दिमाग को कस्टमाइज करने में मदद करती हैं। आशा है कि आपको ये पहेलियाँ पसंद आएंगी।

1. पहेली – एक बन्दर जब अपनी दांतों से खाता है, तो ख़ुशी से चिल्लाता है।

उत्तर – पेड़ का सुखाना (फल खाना) |

2. पहेली – सुबह को आती है, शाम को जाती है, दिन में राह पर चलती है, रात को सो जाती है।

उत्तर – दिशा (कौन सी दिशा किस समय में आती है या जाती है) |

3. पहेली – जो सुनकर चीख़ मार देता है, वो क्या है?

उत्तर – टीवी (TV देखकर लोग चीख़ सकते हैं यदि कोई डरावनी चीज़ दिखाई दे) |

4. पहेली – जितनी पतली, उतनी ही मज़ेदार।

उत्तर – रोटी (रोटी की पतलाई उसकी मज़ेदारी पर परिणामित होती है) |

5. पहेली – उसके पास होते ही उसे चलने की आदत पड़ जाती है, लेकिन खड़ा होकर भी वो नहीं चलता।

उत्तर – बच्चा |

6. पहेली – तिनका देखकर हमेशा डर जाता है।

उत्तर – मछर (तिनके के आज्ञाकार आकार से मछर की पहचान होती है और लोग उनसे डरते हैं) |

7. पहेली – जो हमेशा बदलती रहती है, पर कभी नहीं बदलती।

उत्तर – माँसूमियत |

8. पहेली – जिसका बीज बर्फ में भी नहीं फलता।

उत्तर – नींबू |

9. पहेली – जितनी चादर उसे ढकती है, उतना ही उसका सिर दुखता है।

उत्तर – प्याज |

10. पहेली – दीवार से लगकर चली जाती है, पर जो सब कुछ तोड़ देती है।

उत्तर – बिजली (बिजली दीवारों को पार करके चलती है और बिजली का आगमन किसी भी वस्तु को तोड़ सकता है) |

डबल मीनिंग पहेलियां (Double meaning paheli) इन हिंदी

11. पहेली – जो बहुत ही ख़तरनाक हो सकता है, लेकिन होते ही नहीं।

उत्तर – सपना (सपनों में बहुत ही ख़तरनाक घटनाएँ या स्थितियाँ हो सकती हैं, लेकिन वो वास्तविकता में नहीं होते) |

12. पहेली – जिसे देखकर सबके मन में ख़राब ख़्याल आते हैं।

उत्तर – आईना |

13. पहेली – जो किसी भी दिशा में जा सकता है, लेकिन कभी वापस नहीं आ सकता।

उत्तर – समय |

14. पहेली – जिसे पकड़ने की कोई संभावना नहीं होती, पर किसी के जीवन को सवार सकती है।

उत्तर – शिक्षा |

15. पहेली – जो ख़तरे से बचाने के लिए किसी के पास रहती है, पर ख़ुद को बचाने के लिए किसी के पास नहीं रहती।

उत्तर – आशा |

16. पहेली – जिसे सब कुछ मिल सकता है, लेकिन उसके पास कुछ नहीं होता।

उत्तर – दिल |

17. पहेली – जिसे देखने के लिए आँखें दिल की तरह होती हैं।

उत्तर – तारा |

18. पहेली – जिसे तोड़ दिया जाता है, पर सबकुछ रह जाता है।

उत्तर – वादा |

19. पहेली – जिसका दिल बड़ा होता है, पर ख़ुद की नहीं सुनता।

उत्तर – बच्चा |

20. पहेली – जिसे तोड़ने के बाद फिर कभी नहीं लगता।

उत्तर – वादा |

21. पहेली – जो हमेशा उच्चारण में होती है, पर कभी नहीं सुनती।

उत्तर – स्वर |

22. पहेली – जिसे छूने के लिए हमें बढ़ना पड़ता है।

उत्तर – आसमान |

23. पहेली – जिसकी दीवार से बच्चों को ख़तरा हो सकता है।

उत्तर – टेलीविजन |

24. पहेली – जिसे लड़के पसंद करते हैं, लेकिन शादियों में बर्तन में नहीं डालते।

उत्तर – सिंगल |

25. पहेली – जिसके बिना सब कुछ अधूरा है।

उत्तर – अक्षर |

26. पहेली – जिसे हम किसी की तरह से बना सकते हैं, पर हमें ख़ुद के अलावा किसी और के पास मिलता नहीं।

उत्तर – भविष्य |

27. पहेली – जिसकी बोतल से बहुत मित्रता होती है, पर जो बोतल में नहीं जा सकता।

पहेली का उत्तर है – “साँस”। साँस की बोतल से मित्रता होती है, क्योंकि वह एक व्यक्ति के साथ जीवन की यात्रा का हिस्सा होती है, लेकिन वास्तव में वह बोतल में नहीं जा सकती।

28. पहेली – जिसका बोझ उसकी बर्बादी हो सकता है।

पहेली का उत्तर है – “गुप्ति”। गुप्ति का बोझ यानी रहस्य और सामंजस्यकता उसकी बर्बादी का कारण बन सकता है, अगर यह गलत हाथों में पहुंच जाए।

29. पहेली – जिसे अपने हाथ से बना दिया जा सकता है, पर कभी उसकी अद्भुतता को नहीं छू सकते।

पहेली का उत्तर है – “किस्मत”। किस्मत को अपने हाथ से बनाया जा सकता है, लेकिन कभी भी उसकी अद्भुतता और अनजानी मुद्राएँ नहीं छू सकते।

30. पहेली – जो जब तक अपने दोस्तों के साथ हो, तब तक सब कुछ अच्छा लगता है।

उत्तर – मस्ती |

आशा करता हूँ कि ये पहेलियाँ आपको मजेदार लगेंगी!

Double meaning paheli with answer in English

Today we have brought a special type of riddles for you (Double meaning paheli), which have double meaning and their answers as well. You will need to think and ponder before answering these riddles. These puzzles are mentally challenging for everyone from kids to adults and help in customizing the mind. Hope you enjoy these puzzles.

  1. Riddle – A monkey squeals happily when it eats with its teeth.

Answer – drying of the tree (eating fruit).

  1. Riddle – Comes in the morning, goes in the evening, walks on the road during the day, sleeps at night. Answer – Direction (which direction comes or goes at what time) |
  2. Riddle – The one who screams on hearing, what is that? Answer – TV (watching TV people can scream if something scary is seen) |
  3. Riddle – The thinner, the more fun.

Answer – Roti (the thinness of the roti results in its taste).

  1. Riddle – He gets into the habit of walking as soon as he is near him, but he does not walk even while standing.

Answer – Child |

  1. Riddle – Always gets scared seeing the straw.

Answer – Mosquitoes (Mosquitoes are identified by the obedient shape of straws and people are afraid of them) |

  1. Riddle – Which is always changing, but never changes.

Answer – Innocence |

  1. Riddle – Whose seed does not grow even in snow.

Answer – Lemon.

  1. Riddle – The more the sheet covers him, the more his head hurts.

Answer – Onion.

  1. Paheli – Hits the wall and goes, but breaks everything.

Answer – Electricity (Electricity moves by crossing the walls and the arrival of electricity can break any object) |

Double meaning paheli in hindi

  1. Paheli – Which can be very dangerous, but does not happen.

Answer – Dream (There can be very dangerous events or situations in dreams, but they do not happen in reality).

  1. Riddle – seeing which bad thoughts come in everyone’s mind.

Answer – Mirror |

  1. Paheli – Who can go in any direction, but can never come back.

Answer – Time |

  1. Riddle – Which has no chance of catching, but can ride someone’s life.

Answer – Education |

  1. Paheli – Who stays with someone to save him from danger, but doesn’t stay with anyone to save himself.

Answer – Asha |

  1. Riddle – The one who can get everything, but has nothing.

Answer – Heart |

  1. Riddle – To see which the eyes are like the heart.

Answer – Tara |

  1. Riddle – The one that is broken, but everything remains.

Answer – Promise |

  1. Riddle – One who has a big heart, but does not listen to himself.

Answer – Child |

  1. Riddle – which after breaking it never seems again. Answer – Promise |
  2. Riddle – Which is always in pronunciation, but never heard.

Answer – Swar |

  1. Riddle – To touch which we have to move.

Answer – Sky |

  1. Paheli – The wall of which may pose danger to children.

Answer – Television |

  1. Riddle – Which boys like, but don’t put in pots at weddings.

Answer – Single |

  1. Paheli – Without which everything is incomplete.

Answer – letter |

  1. Puzzle – Which we can make in any way, but we do not get it from anyone other than ourselves.

Answer – Future |

  1. Paheli – Who is very friendly with the bottle, but who cannot go into the bottle.

The answer to the riddle is – “Breath”. The breath befriends the bottle, as it accompanies a person as part of life’s journey, but cannot actually move into the bottle.

  1. Riddle – Whose burden can be his ruin.

The answer to the riddle is – “Secret”. The burden of Gupti i.e. mystery and harmony can become the cause of its ruin, if it gets into the wrong hands.

  1. Puzzle – Which can be made with your own hands, but can never touch its wonderfulness.

The answer to the riddle is “luck”. Luck can be made with your own hands, but never touch its wonder and unknown postures.

  1. Paheli – Everything seems fine as long as he is with his friends.

Answer – fun |

Hope you enjoy these puzzles!

Leave a Comment